Devlet Meteoroloji İşleri bünyesinde hizmet veren Meteorolojik Aletler Kalibrasyon Merkezi, EİT Meteorolojik Aletler Kalibrasyon Merkezi olarak kabul edilmiştir. Merkezin Mutabakat Zaptı(Memorandum of Understanding) ve Çalışma Şartlarının(Terms of Agreement) Azerbaycan’da gerçekleştirilecek olan 3. EİT Meteoroloji Genel Müdürleri Toplantısında imzalanması beklenmektedir.
Kalibrasyon Merkezi’miz toplam 5 laboratuvardan oluşmaktadır:
Sıcaklık/Nem, Basınç, Rüzgar Hızı, Yağış, Güneş Radyasyonu Kalibrasyon Laboratuvarları, çevre birimleri ve yazılım sistemlerinden oluşmaktadır. Kalibrasyon Merkezimiz, son teknoloji ürünü ve modern cihazlarla donatılmıştır. Kalibrasyon Merkezimiz ölçüm yaptığı alanlarda Türkiye’nin en saygın ve hizmet kapsamı çeşitliliği olan tek Kalibrasyon Merkezidir. Güneş Radyasyonu ve Yağış Kalibrasyon Laboratuvarları ise Türkiye de sadece Genel Müdürlüğümüzde bulunmaktadır.
Otomatik Gözlem İstasyonlarında bulunan sıcaklık ve nem sensörlerinin ve meteoroloji rasat parklarında kullanılan her türlü sıcaklık ölçüm aletlerinin kalibrasyonları bu laboratuvarlarda gerçekleştirilmektedir.
Sıcaklık Kalibrasyon hizmeti -40 oC - + 50 oC ölçüm aralığında,
Bağıl Nem Kalibrasyon hizmeti ise %10 - %90 ölçüm aralığında,
Gerçekleştirilmekte ve sertifikalar düzenlenmektedir.
Otomatik Gözlem İstasyonlarında bulunan her türlü basınç sensörleri ve manual basınç ölçüm cihazlarının kalibrasyonları bu laboratuvarda gerçekleştirilmektedir. Basınç Kalibrasyonu 750 - 1050 mbar ölçüm aralığında gerçekleştirilmekte ve sertifika düzenlenmektedir.
Basınç Laboratuvarında kalibrasyonu yapılan sensörler:
Otomatik Gözlem İstasyonlarında bulunan rüzgar hız sensörlerinin 0,5 – 35 m/s aralığında kalibrasyonları yapılarak sertifikaları düzenlenmektedir. Rüzgar Hızı Kalibrasyon Laboratuvarının akreditasyonu tamamlandığında, kendi ölçüm aralığında Türkiye genelinde akredite olan tek laboratuvar olacağından yurt içindeki talepleri de karşılayabilecektir. Örneğin rüzgar enerjisi ile elektrik üretimi yapan tesislerde kullanılan rüzgar sensörlerinin kalibrasyonları KALMER tarafından yapılabilecektir. Bununla birlikte yurtdışına kalibrasyon amaçlı gönderilen sensörlerin laboratuarımızda kalibrasyonu mümkün olacak ve bu sayede önemli ölçüde maddi tasarruf sağlanacaktır.
Kalibrasyonu yapılan elektronik ve mekanik Rüzgar Hız sensörleri (Kepçeli, hotwire, ultrasonik, pitot, pervaneli, vs…)
Otomatik Gözlem İstasyonlarında bulunan yağış sensörlerinin kalibrasyonları bu laboratuvarda gerçekleştirilmekte ve sertifikalar düzenlenmektedir. Yağış Kalibrasyon Laboratuvarımız, kendi alanında Türkiye genelinde hizmet vermekte olan tek yağış kalibrasyon laboratuvarıdır.
Otomatik Gözlem İstasyonlarında bulunan piranometre sensörlerinin kalibrasyonları bu laboratuvarda 0 – 700 W/m2 aralıkta gerçekleştirilmekte ve sertifikalar düzenlenmektedir. Güneş Radyasyonu Kalibrasyon Laboratuvarımız, kendi alanında Türkiye genelinde hizmet vermekte olan tek Güneş Radyasyonu Kalibrasyon Laboratuvarıdır.
Kalibrasyon Merkezimizce yürütülen kalibrasyon faaliyetleri hakkında detaylı teknik bilgiler ve iletişim numaralarına http://www.dmi.gov.tr/ adresinde bulunan Kalibrasyon Merkezi Web Sitesi üzerinden ulaşılabilmektedir.
Sensörleri okumada; Fluke PRT okuma ünitesi, Zeno 3200 Veri Toplama Ünitesi ve Fluke 8846A 6 ½ dijit multimetre kullanılmaktadır
21 Aralık 2024, Cumartesi, 19:32 TSi | 21 Aralık 2024, Cumartesi, 16:32 UTC
©DMİ, DEVLET METEOROLOJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ, 2010-2024
Tel:+90 312 359 75 45 Faks:+90 312 359 34 30